Kosár

Kezdjük az alapoknál

Az egyedi intarzia készítése csodás dolog, de  hogyan is készülnek ezek az alkotások? Lássuk

Az intarzia, fafurnér lemezekből készül, ami körülbelül 0,3 mm és 1 mm közötti vastagságot jelent, e fölötti vastagságot már Svartninak nevezünk. Különböző fajú, színű és mintázatú fából áll össze egy kép. 

Amit a következő bejegyzésemben képekkel illusztrálva bemutatok. (Készülő Intarzia)
Az intarziát gyakran összetévesztik a faberakással, az én munkáimat gyakran a festéssel is össze szokták téveszteni. (Ez nem festmény?) A kettő különböző eljárás és díszítés. A berakásnál a már meglévő bútorból vágunk ki mintákat és úgy illesztünk be egy másik anyagot, legyen az fa, fém, elefántcsont stb… Gondolom a festést nem kell bemutatnom, miben különbözik. Az intarziánál a képet vagy mintát/motívumot készítjük el hamarabb és utána ragasztjuk rá a bútorra. Természetesen az intarzia önálló képként is megállja a helyét. Én ezzel foglalkozok tüzetesebben és ezt a részét is szeretném bemutatni nektek.

Szerszámok:

Nagyiparban és sormintáknál szoktak használni lombfűrészt, amiről nem is nagyon ejtenék több szót, mert én csak egy szikével dolgozom.

Több fajta, méretű és formájú szike létezik, sőt még pályakezdő koromba sniccert használtam, amivel egy probléma volt. Nagyon kimozgott a penge így nem tartott stabilan és nagyon kényelmetlen volt használni. Már szerencsére van egy készletem, ami különböző méretű nyélből és több féle pengéből áll.

intarzia kések
intarzia kés
Különböző pengék
Mivel sajnos a pengének nincs örök éle, ezért szükség van még egy finomszemcsés fenőkavicsra, vagy polírpapírra. Én egy kicsit szoktam még trükközni egy kis gravírozóval, amivel a pengének a hátlapját elvékonyítom, hogy minél hegyesebb legyen a szerszámom, így sokkal könnyedebben lehet íveket vágni. Ennél egyszerűbb eszközökre is szükségünk van, mint például: Ceruzák, indigó, fugpapír (furnér ragasztószalag) és persze némi kézügyesség 🙂
 
Ennyit a szerszámokról és eszközökről. Ez egy kis röpke poszt volt hogy hogyan és milyen eszközökkel készül az intarzia. a következő bejegyzések már izgalmasabbak lesznek, hiszen ott már elkészítünk egy intarzia képet.
Megmutatom nektek, hogy lesz egy egyszerű kis furnérlemezből csodás kép, vagy motívum.
Köszönöm a figyelmet, ha van észrevételeket, szívesen veszek bármifél meglátást. 
szikével vágni az intarziát vonalzó mellett

Köszönet a furnér fotókért a The Veneer Shop -nak.

2 thoughts on “Kezdjük az alapoknál”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük