Kosár

A ragasztás folyamata

Az immár elkészült intarziánkat, most ragasztás útján rögzítenünk kell, hogy fali vagy asztali kép válhasson belőle. Első lépésben ki kell találnunk, hogy milyen anyagra szeretnénk préselni, túl nehéz és mégis masszív legyen, nehogy meghajoljon és görbe képet kapjunk.
Én erre a kis képre 10 mm vastagságú faforgácslapot választottam. 

A hordozó és az intarzia
Meg is van az anyagunk, méretre szabva. (21 cm x 18 cm)
 
Az első lépésben az anyag éleit fogom lefurnérozni, hogy később maga a kép rátakarhasson a kilógó furnérra. Ehhez ki kell választani a furnért és szintén méretre vágni.
Élzáró anyagom
Juhar furnért választottam -ami tudom hogy elüt a képem színétől- de a préselés után még egy szép világos keretet is fog kapni az alkotás, így teljes összhangba fog kerülni az élekkel. Erről a keret készítése bejegyzésemben olvashatsz.
 
Én a hagyományos ragasztást választottam, ami csontenyvvel történik.

Azért jó ez a módszert, mert egyrészt látom, hogy mit csinálok másrészt nem kell présgépet használni hozzá. Kicsit nehezebben kezelhető, mint a fehér faipari ragasztó és egy kicsit nehezebb is vele dolgozni, de ha bármi probléma van sokkal egyszerűbb a javítás, mivel a csontenyv bármikor oldódik erős hő hatására. (Ezért is szokták meleg enyvnek is hívni). Míg a “hideg enyv” nem oldható kötés.

száraz csontenyv a ragasztás előkészítéséhez
Száraz csontenyv
feloldott csontenyv az intarzia ragasztásához
Feloldott csontenyv

Hogyan lesz folyékony a csontenyv?

A csontenyv folyékonnyá tételéhez, szükségünk van vízre, egy tálra (konzervdoboz, főző edény….)
amiben tudunk melegíteni. Egy rezsóra és egy keverő eszközre. A ragasztónak nem szabad se túl hígnak, se túl sűrűnek lennie, mert az a képünk minőségére fog menni. Körülbelül olyan állagúnak kell lennie, mint a méz.
Szükség van még szellőztetési lehetőségre is, mert sajnos nincs túl kellemes szaga. Kicsit lassú a művelet, ugyanis körülbelül egy óránkba fog kerülni, hogy teljesen feloldódjon az enyv, de megéri a fáradozást. 

Jöhet a ragasztás

Melegenyv felhordása
Furnér reibolása

A ragasztó meleg, pont jó állagú. Akkor nincs más hátra, mint a ragasztás. Az anyagunkat érdemes lefixálni, hogy ne mozgolódjon, csúszkáljon el. Mivel keskeny az anyag ezért kicsi ecsetet használok hozzá. Kenésnél figyelni kell rá, hogy az anyagunk oldalára ne folyjon rá a ragasztó, mert azzal csak plusz munkát adunk magunknak, hogy a végén leszedegessük.

Miután szép egyenletesen elkentük az enyvet, ráhelyezzük a már méretre szabott furnérunkat és egy darab fával, vagy valami kemény anyaggal elegyengetjük a furnér alatti a ragasztót. Általában elég erősen kell lenyomkodnunk, hogy szépen elterüljön az anyag és ne legyen hullámos.
Ha nem sikerül teljesen elsimítanunk, akkor sincsen nagy gond, mert átvasalás után, ahogy a ragasztóból távozik a víz, kénytelen odahúzni a furnért az anyaghoz. És így kapunk sík felületet.

Élzárás Juhar furnérral

Mikor ezzel végeztünk, jöhet maga a képünk ragasztása. Figyelni kell nehogy a fugpapíros oldalt ragasszuk le, ugyanis pont az a cél hogy maga a fát fogja a ragasztó, ne a papírt. Ha mégis fordítva történne, egyrészt hullámos lenne a képünk a plusz fugpapírtól, másrészt pedig lassan kipotyognának a darabkáink, mert nem a ragasztó tartja őket hanem a papír.
Miután leragasztottuk ezt is jól le kell nyomkodnunk egy keményfával, amennyire csak tudjuk. Nem probléma ha egy picit hullámos marad, a későbbiekben ezt vasalóval tudjuk korrigálni.

intarzia ragasztása képről képre

Készen vagyunk a képünk leragasztásával. Most hagynunk kell neki száradási időt, ami egy teljes nap lesz. Másnap leszedhetjük a fugpapírt, majd elkezdhetjük megcsinálni a szép keretünket, amit a csiszolás és felületkezelés bejegyzésembe láthattok.

4 thoughts on “”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük