Kosár

Egy egyszerű keret, egy egyszerű intarziához

Mielőtt még nagyon nekiesnénk a csiszolásnak, előtte még a kép keret részt bemutatom.
Ami igazán egyszerű folyamat. Első sorban ki kell találnunk mi az ami harmonizálni fog a képünk hangulatával, mintájával és színvilágával. Én ehhez Juhar furnért fogok választani, amit 3 mm széles, szép egyenes csíkra levágok.

juhar keret vágása az intarziához
3 mm-es filé vágása

Értelem szerűen, minden oldalra egy darab.
Majd a méretre szabás után kicsit megperzselem, hogy ne világítson túlságosan a képhez képest, mert az sajnos elvonná a figyelmet és nem azt szeretnénk, hogy először mindenki a keretünket csodálja meg.
És így a képünk oldalával is jobban fog passzolni.

juhar 2 mm-es filé vágása
Közeli a vágásról
2 mm-es juhar filé az intarzia kerethez
A leszabott 3 mm-es juhar furnérok
intarzia keret próbálás
Kép keret próba (ragasztás előtt)
juhar filé perzselése a kerethez
A megperzselt filé anyagunk

Ezzel még nincs vége

Miután ezzel megvagyunk, ki kell vágnunk a helyét a kis keretünknek, amit egy szép egyenes bemetszéssel fogunk végrehajtani a képünkön. Érdemes a szikével többször átmenni a metszésen, hogy biztosan átvágjuk a furnért. (Csúnya károkat tehetünk a képünkbe, ha nincs megfelelően átvágva az anyagunk). Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a furnért jól átvágtuk, egyszerűen vasalóval felmelegítjük a kiszedni kívánt darabot. Előfordul, hogy a ragasztó nagyon nem akarja engedni az anyagot, ilyenkor érdemes egy kis vízzel segíteni neki. Kicsit bevizezzük (vigyázzunk, hogy ne kerüljön mindenhová víz, mert könnyen felázhat a furnér) és ismét rávasalunk.

Ha mindent jól csináltunk ugyanolyan szépen letudjuk egybe szedni a kivágott darabot, mint ahogy felragasztottuk.
Mikor mind a négy oldallal végeztünk és ha az anyagunk úgy kívánja, hogy egy kicsit újra
beragasztózzuk, akkor tegyünk így és már is mehet rá a leszabott és megperzselt 3 mm-es juhar filé anyagunk. Van, hogy az anyagnak nem szükséges ragasztó, ilyenkor csak ráhelyezzük a ragasztani kívánt anyagot és ismét vasalgatunk kicsit, így a ragasztó megint folyékonnyá válik és amint kihűl, ismét megszilárdul. Ez által már a helyén is van az első darabunk.

Az esztétika

A végeit vágjuk meg 45°-ba, így sokkal szebb hatást fog kelteni. Mikor kész az első darabunk, ezt a folyamatot a maradék három oldalunkkal is elvégezzük.
Mikor kész vagyunk mind a négy oldalunkkal, neki készülhetünk a csiszolásnak. Érdemes olyan helyet választanunk, ahol van megfelelő szellőzés, ugyanis a csiszolás porral jár és nem túl jó se a berendezéseknek se a belsőszerveinknek, ha belekerülnek oda nem illő anyagok. Erre nagyon alkalmas hely egy udvar, főleg nyáron, viszont ha zárt helységbe (műhelybe) vagyunk, akkor ajánlatos pormaszkot viselnünk és elszívot használnunk.

A felragasztott keret

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük