Ez nem festmény?


„Te jó ég! Hogy lehet így festeni?”

 

„Mivel festesz?”

„Gyönyörű festmény”

„Ezt te festetted?”

És még sorolhatnám, miket szoktak kérdezni és mondani az emberek az intarzia képeim láttán 😀

Sajnos még mindig kevesen ismerik az intarziát és a többség ezért kapcsolja inkább ahhoz amit ismer.

De ha nem festmény, akkor mégis mi?

Mivel sajnos ez a szakma nem túl elterjedt, így a többség hamarabb aszociál egy festményre, mint egy fából készült képre. És úgy vettem észre hogy az sem segít, hogy a fának az erezete elég erőteljesen megjelenik az alkotásaimon. Nagyon kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez az iparművészeti ág. De ezért is vágtam bele –és nem csak a furnérba- hogy híreszteljem és jobban megismertessem a köztudattal, hogy egy ilyen alkotási forma is van a világon és ezt sem szabad teljesen a feledés homályába taszítanunk.

A fa erezete, természetessége

Bevallom én imádom a faanyagok természetes színeit, az erezetek játékát és mintázatát. Elképesztő dolgokat lehet létrehozni pusztán csak egy egyszerű összeforgatással.

dió gyökér furnér összeforgatva
Dió gyökér

Mindig mondom, hogy a természet a legnagyobb művész, hiszen két egyforma intarziát lehetetlen megalkotni és nem az alkotó képességei miatt, hanem egyszerűen a természet ezt nem hagyja meg nekünk.

Ez is egy hatalmas pluszpont az intarzia képek javára, hogy ha valaki netán bátorkodna egy másolatot -tehát hamisítást- elkészíteni, azt hiszem igen hamar rádöbbenne, hogy ez egy lehetetlen feladatnak ígérkezik.

De akkor hogy csinálom a színeket?

Nem is gondolnánk, hogy néhány fafaj milyen csodálatos színeket és mintákat képes produkálni. Íme néhány példa

Paliszander
Juhar
Movingui
Redwood

Próbálok mindig a természetességre törekedni, de vannak esetek, mikor elkerülhetetlen vagy adott esetben kívánja a kép a színeket. De ezekkel is óvatosan kell bánni, hogy továbbra is megmaradjon a kép harmóniája és hangulata. Nehogy túlságos „mű” hatás keletkezzen.

Borg királynő intarzia portré
Borg királynő

Színezett furnérok

Vannak mesterségesen megszínezett furnérok, amik ugyanúgy fából készülnek (tulipánfa, eukaliptusz) de mivel nem túl izgalmas a rajzolatuk és könnyen kezelhetőek az anyagok, így pácolás során színezik őket. Szinte bármilyen színt tudnak készíteni, de ezáltal csökken is a természetesség és fa mivolta.

színes furnér
festett furnér

Egy kis story

Volt egy megrendelőm, akit sehogy sem tudtam meggyőzni a természetes színek használatáról. Mindenképpen színes képet szeretett volna. Sok-sok levélváltás után beadtam a derekam, hiszen egyrészt munka másrészt meg neki kell tetszeni a végeredménynek és az ő otthonát fogja díszíteni.

Szóval elkészítettem neki a képet, ami még számomra is festmény hatását keltette, 😄 de a megrendelőnek nagyon tetszett és elégedett volt a végeredménnyel én pedig gazdagabb lettem egy újabb remek kihívással, amit tudtam teljesíteni.

Neked mi a véleményed? Természetes vagy színezett furnérok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük