Kosár

Absztrakt intarzia (Videóval)

Sokakat érdekel az intarzia készítés, amit képek és írás formájában nagyvonalakban be is mutattam már. De mi lehetne jobb bemutatás mint egy videó, amit –nem túl profi módon- narrálok.

Fogadjátok sok szeretettel, az absztrakt intarziámról készült videómat. Építő jellegű kritikákat szívesen fogadok

Te is szeretnél egy Absztrakt intarziát az otthonodba?

Az intarzia és a videó születéséről

Ez az absztrakt képem 2015-ben született meg. Egy szép fehér lap fölött görnyedve, elkezdtem játszani a formákkal. Azt tudni kell, hogy imádom az íveket és árnyékolásokat, szóval nem is olyan sok idő múlva megszületett a rajzom és már láttam is magam előtt, hogy milyen furnérokat fogok használni hozzá. 

Vázlat az absztrakt intarziához

A videót azért készítettem, mert ebből az absztrakt intarziámból volt a legtöbb megrenelésem és úgy gondoltam, megérdemel egy videót is . És nagy büszkeséggel tölt el, hogy az én saját ötletem ennyire tetszik az embereknek. A legjobb, hogy hiába készítem el kétszet- háromszor vagy akár százszor ezt a képet. két egyforma sosem lesz, hiszen a faanyagnak a mintája ezt nem engedi, tehát még hamisítani sem lehet őket 😄 Ezért is imádom ezt a szakmát, nade térjünk vissza a munka folyamathoz.

Az anyagválogatás

Vannak képek, ahol szinte adja magát, hogy milyen furnér illene hozzá. Szerencsémre ez az absztrakt is egy ilyen kép volt. Szóval itt nem ment el több napom az anyagok kiválogatásával. Van, hogy napokig csak a vázlatrajzot nézegetem és pörgetem a fejembe a különböző faanyagokat, mi mihez passzolna.

De ennél az intarziánál nem volt gond, ahogy megálmodtam, úgy válogattam az anyagot és minden szépen harmonizált mindennel.

cseresznye furnér
Cseresznye furnér az indákhoz
Mahagóni furnér a köröknek
eukaliptusz furnér
Füstölt eukaliptusz a háttérnek

Jöhetnek a vágások

Ahogy a videóban is bemutatom egy kis szike segítségével szépen egyesével elkezdem kivágni a furnérból a felrajzolt mintámat. Hogy mégjobban térbe helyezzem az indákat, forró sóval egy kicsit megperzselem őket, így olyan hatást keltek, mintha tényleg egymás alatt mennének el.

Ezt az absztrakt képet kb 5-6 óráig készítettem és ez csak a rajzolás és vágások, még hátra vannak az 

Utómunkák

Miután elkészültem a képpel, a Fer-Att nevű céggel (nagyon jó és pontos munkát végeznek) lepréseltetem egy 16-18 mm-es hordozóra. Ez lehet mdf, rétegelt vagy forgácslap. Ez utóbbira került az absztrakt intarziám, de ezzel még mindig nincs vége a feladataimnak. Még hátra van az élzárás. Én általában az élzáró anyagomat is megvágom és folytatólagosan helyezem rá az élére (ezt nem tudom jobban elmagyarázni, a videóban jobban látszik mire is gondolok)

Azért szeretem jobban ezt a módszert, mert így lesz teljesen egyöntetű az intarzia. Ha ezzel végeztem, jöhet a csiszolás és felületkezelés. A csiszolás nem annyira izgalmas dolog, de elengedhetetlen, hogy szép egyenletes felületet kapjunk és persze hogy megfelelő legyen a felületkezelésünk. Ami már egy fokkal izgalmasabb folyamat, hiszen itt a lakktól, olajtól, viasztól -vagy amit épp használunk- kel életre a kép. Gyönyörűen kihozza a fának az erezetét és nem utolsó sorban ápolja és védi is. Így kapunk egy örök darabot.